Uwielbiam spotkania z przyjaciółmi, a jeśli odbywają się w kuchni, to już jest pełnia szczęścia:-) Tak właśnie minął mi wczorajszy dzień. Razem z Kasią , spędziłyśmy wczorajszy dzień na przygotowywaniu pysznych potraw.
Muszę się przyznać, że po degustacji wszystkich naszych potraw, ciężko było mi się ruszać ;) Najzabawniejsze było to , że skupiłyśmy się na lekkiej kuchni i całkiem przyzwoicie degustowałyśmy małe porcyjki , takie tyci tyci , aż do momentu jak nie zrobiłyśmy placów ziemniaczanych z cukinią, które na bieżąco piekąc pochłaniałyśmy :-) hihi . Dobrze, że moja córka Wiktoria przyszła z przyjaciółką to na trzy placki się załapały :-) Poniżej cudeńka , które udało nam się zrobić :-) , część inspiracji z mojego ulubionego ostatnio bloga Figowe smaki :-)
Dzięki wielkie Kasiu za pyszną zabawę i bardzo mile spędzony czas. Mam nadzieję, że niebawem takie spotkanie powtórzymy :))
Buziaczek dla przystojniaka Kacperka syna Kasiu, który powiedział, że mnie kocha jak Mama mu przywiozła do domu smakołyki :-)
Muszę dodać, że wieczór uroczo zakończyłam u drugiej Kasiu zwanej siostrzyczką :-), więc była pełnia szczęścia ...
no i jak dobrze , że Wojtuś jest cudownym mężem i zajmował się w tym czasie Lenką :-*
Na pierwszy ogień poszła zupa z buraków już raz prezentowana, ale bez zdjęcia :-)
Kasia przywiozła ze sobą pyszne leczo i urocze dynie :-)
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki
- 200 g dowolnego makaronu (ja najbardziej lubię rurki pełnoziarniste Lubella )
- 100 g świeżego szpinaku
- 8 suszonych pomidorów
- 100 g sera feta
- 4 ząbki czosnku
- bazylia
- oregano ( lub zioła prowansalskie )
- pieprz, sól
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Czosnek pokroić w plasterki i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Dodać pocięte w paski liście szpinaku i dusić pod przykryciem około 5 minut. ( może być też mrożony szpinak )
Na drugiej patelni podgrzać 4 łyżki oliwy z pomidorów i dodać pokrojone w paski pomidory. Chwilę podsmażyć i zdjąć z ognia. Wymieszać ze szpinakiem.
Ugotowany makaron włożyć na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy i podsmażyć. Posypać bazylią i oregano. Następnie dodać szpinak z pomidorami i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można jeszcze dodać oliwy jeśli jest za mało.
Nałożyć na talerze, dodać pokrojoną w kostkę fetę .
Lazania z cukinią i brokułami
Składniki na lazanię z cukinią i brokułami
- pół cukinii,
- 2 rozgniecione ząbki czosnku,
- cebula,
- 1,5 szklanki pomidorów z puszki
- 2 różne papryki,
- 6 pieczarek,
- miąższ dyni,
- 6 różyczek brokułu,
- cukinia,
- 1/2 łyżeczki chili,
- 2 łyżki stołowe bazylii,
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku,
- 6 surowych płatów lazanii,
- sól, pieprz.
Składniki na sos serowy
- 2 łyżki stołowe masła lub margaryny,
- 1 łyżka mąki,
- 1 jajko,
- 2/3 szklanki wywaru z warzyw,
- 1,25 szklanki mleka,
- 2/4 szklanki startego sera żółtego,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1 łyżka bazylii.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy czosnek, pokrojoną cebulę. Po 2 minutach dodajemy wypestkowaną i pokrojoną w kostkę paprykę, miąższ dyni oraz plasterki pieczarek i cukinii. Smażymy mieszając przez kolejne pięć minut. Dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.
Gdy sos pomidorowy jest już gotowy, możemy zająć się przygotowaniem sosu serowego. W garnku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę. Smażymy, stale mieszając. Zdejmujemy na chwilę z ognia i mieszając wlewamy mleko. Wstawiamy z powrotem na gaz. Dodajemy połowę startego sera i musztardę. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje.
Układamy płaty lazanii w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy połową sosu, cukinią i brokułami. Wykładamy kolejną warstwę lazanii i sosu pomidorowego. Wierzch polewamy sosem serowym i startym serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Papryka Faszerowana
Zmodyfikowany przepis z bloga Figowe Smaki :-)
zmian polegała na zmianie farszu na następujące składniki :
dynia
cukinia
cebula
ryż
cebulkę przysmażamy na 1 łyżce oleju , dodajemy potem cukinie i dynię smażymy aż zmiękną . Dodajemy ryż i zioła prowansalskie , a reszta według przepisu :
Placki ziemniaczane z cukinią :-)
Składniki:
6 dużych ziemniaków
4 małe cukinie
1 jajko
1 cebula
5 łyżek mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
1 pęczek szczypiorku
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub wrzucamy do szatkownicy. Odcedzamy sok z ziemniaków na durszlaku. Cukinię myjemy, osuszamy i obcinamy końce, ścieramy ze skórką na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy drobniutko. Do miski wkładamy odcedzone ziemniaki, dodajemy cukinię, szczypiorek, jajko oraz mąkę. Wsypujemy przyprawy: pieprz, sól, przyprawę do ziemniaków oraz paprykę słodką mieloną. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do momentu powstania jednolitej masy.
Rozgrzewamy na patelni olej, łyżką wykładamy ciasto formułując placuszki. Smażymy na małym ogniu z obu stron aż placuszki zarumienią się.
Mam nadzieje, że i Wam się spodobają przepisy i wykorzystacie :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz